Toppfält: innehåll
Hillängen Och Sport­hallen Med Massor Av Minnen

Hillängen och Sport­hallen med massor av minnen

LUDVIKA. Nu jubilerar Lud­vikas ”idrottstempel”! Sporthallen med simhallen firar 50 år redan i år medan Hillängen når den aktningsvärda åldern av 80 år efter årsskiftet! Otaliga är de minnen som det idrottsintresserade Ludvika fått uppleva på dessa anläggningar. Att gradera det ena före det andra är i stort sett omöjligt.

– Men nog smäller väl Ludvika FfI:s spel i allsvenskan, väldigt högt, understryker förre fritidschefen i Ludvika Bruno Berglund. Tusen och åter tusen människor vandrade till Hillängen när det var match.
Allsvenskan och kvalsegern över IFK Eskilstuna är helt klart russinet i kakan  för staden vid Väsmans södra strand.
Publikrekordet på 7.600 personer noterades för övrigt mot AIK i den allsvenska premiären i juli 1944.
Tyvärr blev det bara en säsong 44/45 men det dröjde bara ett år innan det ånyo var dags för kvalspel. Då blev tyvärr Jönköping för svåra.
Under de åtta årtionden som passerats har otaliga arrangemang utspelats på arenan. Jubileumsspelen i friidrott 1970 med massor av världsstjärnor på startlinjen lockade närmare 6000 personer.
– Vi har nog aldrig haft något liknande på Hillängen betonar Bruno Berglund. Vem minns inte Ricky Bruch och Ludwig Danek och deras härliga duell i diskusringen.

FOTBOLLEN HUVUDNUMMER
Ändå är det väl fotbollen som varit huvudnumret under årens lopp. Liverpools besök 1991 innebar de stora åskådarleden. Ludvika FK gjorde sensationellt bra motstånd och förlorade endast med 3–2.
– Vilken match vi gjorde, minns mittbacken, Kent Sjöberg. Själv fick man nicka in en hörna bakom Bruce Grobbelaar.  
– Och jag fick bredsida in vårt andra mål, säger Magnus Barkskog med tindrande ögon. De båda före detta spelarna minns matchen som den spelats igår.
– En fantastisk upplevelse med över 5000 åskådare  runt planen. Barkskog instämmer och tillägger:
– Vi mötte Europas bästa lag och jag fick ”måla”. Ett minne för livet!
Ett minne för livet fick säkerligen både publik och LFK när man 1987 ställdes mot dubbla UEFA-mästarna IFK Göteborg i Svenska cupen.
0–9 i en fantastisk uppvisning av mästarlaget. Hemmamålvakten Anders Andersson var bäst i LFK!!!
Storheter som Wolverhampton, Watford och AEK Aten är andra lag som gästat staden.

PUBLIKEN KOM
Sporthallens minne är självklart handbollen och Ludvika HF:s allsvenska säsong 1991.Det slogs tolv publikrekord i rad i den trånga hallen varav 1079 är topp. Flera landskamper och internationella  matcher i Baltic Cup har avgjorts liksom landslagslägret inför OS I München 1972.
Ludvika Bowlingklubb tog sensationellt steget upp i allsvenskan i fjol. Tyvärr blir det nog degradering i vår.
I simhallen minns vi den fantastiskt duktiga konstsimmartjejen Sara Lindholm med sex raka SM-guld!! En sport som numera inte finns på kartan längre.
I dagsläget utövas inte mindre än tio olika sporter i hallen. Vi säger stort grattis till såväl Sport­hallen och Hillängen!
Text och foto: HARALD LOHSE 

HILLÄNGEN
Starka minnen. Kent Sjöberg och Magnus Barkskog har goda minnen från Hillängen. Duon minns när de gjorde mål på Europas bästa lag FC Livderpool i en oförglömlig match i juli 1991.
Knapp, skrolla upp