Toppfält: innehåll
Sara Gjorde Simning Till Sin Stora Konst: Tog Sex Raka SM-guld

Sara gjorde simning till sin stora konst: Tog sex raka SM-guld

Konstsim
Stora stjärna. Sara Lindholm från Ludvika var den stora stjärnan i konstsim under 1990-taldet. Det blev sex raka SM-guld och massor av internationella uppdrag för Sara innan hon slutade 1998.
Sara Lindholm
Medaljer. Det blev massor av medaljer för Sara under tiden i det våta elementet.

MORA/LUDVIKA
Tjejen som gav konstsimmet ett ansikte!  Med sex raka senior-SM-guld var Sara Lindholm, i dag 47 år, från Ludvika Simsällskap det stora affischnamnet inom sporten.
Under åren 1993–1998 var hon outstanding i Sverige. När hon slutade att utföra sina konstnärliga rörelser i det blöta elementet gjorde hon detta som obesegrad mästarinna.

Det gick väl skapligt bra, säger hon blygsamt, som numera sedan snart 20 år lystrar till namnen Garfvé i efternamn.

Varför blev det konstsim?
– När jag var 7 år och simmade såg jag att dom ”höll på med något” i ena hörnet av bassängen. Det såg kul ut och på den vägen blev det.

Nu ville Sara vara med och det gjorde hon med besked! Hon lärde sig snabbt och tränarna Eva och Tord Larsson blev omgående imponerade över vad man såg i Saras potential.
– Hon hade supertalang och allt som passade för konstsim, understryker Eva Milton.

Gymnastik, simning, musiköra, rytm och inte minst kreativitet och en enorm målmedvetenhet med en enorm syreupptagningsförmåga.
– Hon var en dröm för en tränare att arbeta med, tillägger Eva lyriskt!

STARKT PSYKE
Sara nådde snabbt framgångar och redan som 16-åring hade hon tagit en plats i det svenska juniorlandslaget och två år senare var det dags för ännu ett steg nämligen seniorlandslaget.
– Men man får ingenting gratis även om man har talang, betonar hon. Jag tränade fem–sex dagar i veckan och runt 26 timmar. Det var väldigt tufft många gånger men det gällde att bita ihop när orken tröt och kramperna kom, suckar Sara med tung blick när hon minns tillbaka.
– Jag vill ge mina fantastiska tränare och Kicki Bröms, som lärde mig lite extra inom dansrörelserna, högsta beröm.

Tränarna berömde också sin adept och förstod snabbt att de stora framgångarna skulle komma.
– Hon hade en enorm vilja och starkt psyke, minns Eva Milton. Hon var alltid träningsvillig och kunde även ta sina kommande framgångar med rätt psyke.
– Många har svårare att ta framgångar än motgångar. Men där var Sara oerhört stark.

GRÄMER SIG
1993 kom det första SM-guldet och sedan rullade det på i samma stil under de kommande åren. Förutom de sex SM-gulden blev massor av ”metall” även på ungdoms- och juniorsidan.
– Fråga mig inte om när och hur. Jag är så oerhört glömsk, skrattar Sara, och gräver i en stor korg efter sina medaljer.
– Det är ju mer än 20 år sedan jag slutade och då är det inte lätt att minnas.

1998 gjorde hon sitt sista stora mästerskap vid VM i Perth i Australien.

– Den tävlingen grämer mig! Jag blev nummer 13 i klassen solo och 12 gick till final. Men ändå jag kan inte gräma mig om man ser karriären som helhet.

– Jag har deltagit på två VM, fyra EM varit med på JEM, Japan Open, German Open, French Open, Swiss Open, Roma Sincro, Mallorca Sincro, Loano Sinco och Fina Cup för att nu nämna något.
– Att få träffa tävlande och människor i olika delar av världen är ytterst få förunnat. Jag ångar mig inte en sekund att jag blev konstsimmare.

idrotts­familj
Idrottsfamilj. Familjen Garfvé är en riktigt stor idrotts­familj i Mora. Från vänster Anders, Isak, Ida och Sara.

IDROTTSFAMILJ
I dag lever Sara sedan 20 år i den verklig idrottsfamiljen Garfvé. Maken Anders, 51. Är för detta landslagsman i skidorientering och idag ordförande i Dalarnas Skidförbunds längdkommitté. 15-åriga dottern Ida är ett superlöfte inom damskid­åkningen i IFK Mora och sonen Isak, 17, spås en lysande framtid inom svensk hockey.

I dag nominerad i J18-landslaget för sin klubb Mora IK. För hans del är NHL målet i framtiden! Trots sin unga ålder debuterade han redan i fjol för MIK:s A-lag.
Bägge barnen är för övrigt födda i Oslo där Anders och Sara verkade i tio år.

Sedan 14 år bor familjen numera i en oerhört vacker villa i utkanten av Mora. Anders har en egen elfirma och Sara arbetar som förskol­lärare. Sara bekänner:
– Vi älskar alla former av idrott och självklart lägger vi ned mycket kraft på våra barns verksamhet.

Barnen kan inte låta bli att dra lite på smilbanden när mammas karriär kommer ånyo upp på bordet.

Det där med konstsim har de båda liksom väldigt svårt att ta in även om alla medaljer på bordet vittnar om moderns stora framgångar!

I dag är konstsim en vit fläck på Dalarnas karta. All verksamhet lyser sedan många år med sin frånvaro i klubbarna.

På 1990-talet var Sara Lindholm från Ludvika den stora lysande stjärnan.
– Allt har sin tid. Jag är glad att jag fick vara med på tåget!

Text och foto: HARALD LOHSE

Knapp, skrolla upp