Toppfält: innehåll
Bolle Ger  Idrotten Fäste

Bolle ger idrotten fäste

MORA. Skidor eller fotboll. IFK Mora eller IF Vikapojkarna.
 Sven-Åke Dahl, säger inte så mycket, men ”Bolle” säger desto mer. I Mora och hembyn Vika är Bolle ett aktat namn.

Att jobba ideellt är självklart för Bolle Dahl. Hans eget bollsparkande gick snabbt över i en stor ledargärning inom fotbollen, både i IFK Mora och IF Vikapojkarna.
 En av Bolles förmågor är att entusiasmera och få med sig andra när det gäller att ta tag i saker.
 Det egna eljusspåret ”Bollespåret”, ett längdspår i byn är ett sådant exempel.
 Med barnen Oskar och Frida i längdspåren spårade Bolle in på något så udda som samlare av skidvalla. Parallellt med att han alltid fanns med och vallade skidor.
 Idag har han hemma i ett rum i gamla ladugården i Vika mellan 2300 och 2400 olika burkar och tuber med valla. Framförallt äldre sorter. Säg en valla och Bolle kan plocka fram den.
 –Nej jag saknar fortfarande Alfred Lifs vallor, säger Bolle 
 Alfred Lif vann Vasaloppet 1939 och precis som många i den äldre generationen skidåkare så var vallor i eget namn och ofta egenproducerade en viktig del innan prispengar och sponsorkontrakt kom in i bilden.

ATT VALLA
Vallabrukarna må vara Bolles udda hobby.
 –Får vi till ett idrottsmuseum i Mora, då flyttar jag gärna dit hela min samling, säger Bolle.
 Han efterlyser en lokal som kan samla den breda moraidrotten och visa upp den.
 Samlar är något annat som Bolle gör och då i IF Vikapojkarnas tjänst. Det handlar om pantburkar och flaskor som årligen ger Vikapojkarna väldigt mycket pengar.
 Men framförallt är Bolle mannen som kan få med sig andra, oavsett om det handlar om idrottsgemenskap eller sponsorer som ska stötta en verksamhet.
 Sedan har han ett andra hem, nej inte vallamuseet i uthuset, utan en av de klassiska idrottsplatserna i landen, Svale IP där det fortfarande sparkas boll. Precis som det gjort sedan 30-talet, med undantag för några få år. 
 Planen och fotbollen överlevde med råge både sågen och järnvägen. Det är mycket Bolles förtjänst, nu som tränare för laget som lockar publiken till IP Svale.
 Bolle är en klassisk eldsjäl, väl värd kepsen och ett presentkort för egen del från Sport i Dalarna. Precis som den större checken till kubben i Bolles hjärta, IF Vikapojkarna.

Text och foto: NISSE SCHMIDT

Knapp, skrolla upp