Toppfält: innehåll
Ulf Gav Funktionshindrade Möjlighet Att Spela Fotboll

Ulf gav funktionshindrade möjlighet att spela fotboll

BORLÄNGE. Under sjutton år har Ulf Jonasson sett till att ungdomar med diverse funktionshinder haft möjlighet att spela fotboll i Borlänge.
Idag tillhör Uffe och ungdomarna Bullermyrens IK, där deras sektion benämns BIK United, men så har det inte alltid varit. När de började var det som en sektion i Kvarnsvedens IK, för att sedan starta eget under namnet Borlänge United och slutligen hamna i Bullermyrens IK.

Ulf Jonasson har med undantag för några år varit den drivande kraften.
Så här berättar Uffe om hur det gick till när han blev ledare för fotbollsintresserade ungdomar med funktionshinder.
 –Jag satt i Kvarnsvedens IK:s styrelse och en tjej tyckte att vi skulle starta en sektion för ”handikappade ungdomar”. Ordföranden Olle Davidsson vände sig då till mig och sa: Vad tycker du om det?
RIVSTART
Ulf Jonasson tyckte att förslaget var värt att satsa på.
 –Och då blev det förstås jag som fick dra igång det, säger Uffe.
 Och det blev verkligen en rivstart med en massa matcher redan första året (2004). Året efter hade man redan en massa ungdomar i träning och vann både pojk- och flickklassen i Dalecarlia Cup.
 –En person från svenska Paralympics var på plats och när de fick en inbjudan från Italien var det vi som tillfrågades och vi tackade ja till att åka till Italien och representera Sverige, berättar Uffe.
 Man skickade ett flicklag till Castellarano i Italien och tjejerna återvände hem som segrare.

EGEN FÖRENING
Ett år senare lämnade de framgångsrika ungdomarna Kvarnsvedens IK.
 –Vi tyckte det var bättre att ha en egen förening och när vi lyckades få ihop en styrelse bildades Borlänge United, fortsätter Ulf Jonasson.
 Och vid besöket i Italien hade Uffe fått en massa internationella kontakter, bland annat den engelska storklubben Chelsea.
 –Vi fick till och med Chelsea att komma till Borlänge för att delta i Dalecalia Cups klass för funktionshindrade tre år i rad, påpekar Ulf Jonasson.
 Men Borlänge United gjorde också flera resor till Italien, till Bassano del Grappa och Cremona.
 –Vi reste billigt och värdarna i Italien bjöd på både boende och mat.

ÅTER I BORLÄNGE
Men så fick BIK United ett problem när Ulf Jonasson fick ett jobb som busschaufför i Norge. Det ledarproblemet löstes genom att Borlänge United upplöstes och blev i stället en sektion i Bullermyrens IK.
 Nu är Ulf Jonasson sedan några år tillbaka åter i Borlänge och det har blivit fart på verksamheten igen.
 –Nu har vi närmare 30 ungdomar i träning.
Och inte nog med det, BIK United har också lagt till innebandy på programmet.
 –Det blev lösningen när IBF Borlänge flyttat en del av verksamheten till Falun. Genom att vi lagt till innebandy på vårt program slipper de problemet med resor till Falun, förklarar Ulf Jonasson, eldsjälen som alltid hittar på lösningar.
 –Bara pandemin är över skall det bli riktigt bra, avslutar han.
 När han fick ta emot en belöning som en framgångsrik eldsjäl valde han förstås att BIK United fick ta emot de pengar som Sport i Dalarna delar ut till sex eldsjälar.

Text och foto:
SVEN-ERIK KARLSSON

Knapp, skrolla upp