Toppfält: innehåll
KG Larsson, 83, Minns Storhetstiden På Tjärnabanan

KG Larsson, 83, minns storhetstiden på Tjärnabanan

BORLÄNGE
På 50-talet och en bit in på 60-talet hade Borlänge Motorklubb sin storhetstid i motocross. Då arrangerade klubben massor av stortävlingar, bland annat några SM-tävlingar. Tjärnabanan som lockade storpublik fanns vid det som vi i dag känner som Tallmon, en kuperad och utslagsgivande bana

Full fart vid en tävling på Tjärnabanan 1958. Det är K G Larsson som hoppar fram i en tävling som han vann. Foto: IRENE LARSSON

– Jag trivdes på banan i Tjärna, säger 83-årige Karl Gustav Larsson.
Han bodde i Västerås då och tävlade för en Västerås­klubb på 50-talet när han hade sin storhetstid och tillhörde svenska eliten snäppet bakom världsstjärnorna Sten ”Storken” Lundin och Bill Nilsson.

STORHETSTID
50-talet var svensk motocross storhetstid. Dessutom hade Borlänge MK ett starkt lag som deltog med framgång i serien i motocross.
– En av Borlänges killar, ”Pelle Mas” hade jag bra kontakt med och vi åkte tillsammans till tävlingar nere på kontinenten, berättar K G Larsson.
Han tävlade för flera klubbar, bland annat SMK Sala, MS Göta och till en början Hammarby från Västerås. Sedan 55 år tillbaka är han bosatt i Borlänge.
Därför har han nära till Tjärna när vi bestämmer träff där.

Karl Gustav Larsson konstaterar att terrängen ser likadan ut i dag som när han tävlade här för 60 år sedan. – Den här backen har jag kört uppför hundratals gånger, påpekar K G. Foto: SVEN-ERIK KARLSSON

– Jag minns precis hur banan gick med start i en sänka och flera hopp ute efter banan, säger han när han står vid en sänka i början banan.
Det var inga stora prissummor på 50-talet men hans hustru Irene visar anteckningar där man kan läsa att för en seger i en stor tävling fick K G 574 kronor.
– Det låter inte så mycket, men 574 kronor var mycket för 60 år sedan.
En vanlig timpenning då var 4 kronor så 574 kronor var nästan en månadslön.

MASSVANDRING
När Borlänge Motorklubb arrangerade tävlingar var det massvandring från centrum till Tjärna. Där banan låg är ett skogsområde intill Tallmon. På Borlänge kommuns sida kan man läsa att det är en 90 år gammal tallskog. En välkänd Borlängebo, Kalle Beischer, var banchef vid flera av tävlingarna och han har efterlämnat flera av programmen från tävlingar på 50-talet.
I programmet för en serietävling 1956 kan vi läsa Borlänges laguppställning. Namnet på BMK:s lag var Hästarna och de fem förarna var Allan Johansson, Harry Blomkvist, P O Persson (”Pelle Mas”) John Steen och P E Hebert. Övriga lag var Malung (Skinnarna), Leksand och Dalarnas MK (Pilarna). I en tävling fyra år tidigare deltog Hedemora (Hökarna) med legendariske Alvar Strandberg i laget. När lag-SM arrangerades på Tjärnabanan 1958 var de fem lagen som kvalificerat sig dit Woxnadalen, Botkyrka med Sten ”Storken” Lundin, Älvbygden, Vetlanda och Borlänge MK. Kvartetten som bildade Borlänges lag var Harry Blomkvist, P O Persson, Hasse Johansson och K E Pellas. Lagledare var Göran Edhner. Som vanligt var Kalle Beischer tävlingsledare. En ännu större tävling var förstås individuella SM 1956. Alla från den svenska eliten fanns förstå på plats och bland de 30 som var kvalificerade hittar vi Karl Gustav Larsson och hans kompis ”Pelle Mas”. Toppnamnen var ändå Sten ”Storken” Lundin och Bill Nilsson. I dag är Tjärnabanan ett minne blott. Terrängen ser likadan ut som för 60 år sedan, men villabebyggelse har gjort att motocross skulle ha varit för störande. Numera har all motorsport i Borlänge flyttat till Motorstadion i Norr Amsberg.

Text: SVEN-ERIK KARLSSON

Knapp, skrolla upp