Toppfält: innehåll
Håkan Sandberg Från Ludvika – En Av Dalarnas  Stora Fotbollsspelare

Håkan Sandberg från Ludvika – en av Dalarnas stora fotbollsspelare

Håkan Sandberg
19 Maj 1982 det största ögonblicket i Håkans karriär. UEFA-cupsbragden i Hamburg.

LUDVIKA/GÖTEBORG
Han är den främste fotbollsspelaren som Dalarna någonsin producerat! Centertanken Håkan Sandberg från Ludvika. Inte minst för sin delaktighet med IFK Göteborg och UEFA-cupguldet, den oförglömliga majdagen i Hamburg 1982, som russinet i kakan.

Lägg därtill tre SM-guld med blåvitt, 16 A-landskamper och en mycket lyckad proffssejour i Grekland med topplagen AEK Aten och Olympiakos. En grekisk tidning hade rubriken ”Sandberg en Gud bland Gudar”, poserande framför antikens klassiska Akropolis i bakgrunden. Så stor var masen från Ludvika att han tålde den jämförelsen!

Dessutom hade den nu 60-årige lintotten från Grågåsvägen flera lyckade tränar­uppdrag. Jag kan inte annat än att vara glad och tacksam för alla de härliga år som fotbollen har givet mig, under­stryker Håkan. UEFA-cupguldet är självklart toppen men de tre åren i Aten är något jag aldrig kommer att glömma. Tydligen inte mina fans heller!

”DI KEFALOS”
Han var älskad av fansen i gruppen ”Di Kefalos”! Trots att det nu är 32 år sedan jag lämnade landet kommer det i snitt fem vänförfrågningar på facebook varje dag! Det är bara inte klokt! Utan att överdriva tror jag att jag i dagsläget är mycket mer känd Grekland än i Sverige!!

Hans tränare, den polske legenden Jazek Gmoch:
– Han var ett föredöme som spelare i AEK!

Den som vill kan gå in på You Tube och söka på Håkan Sandberg AEK Aten. Godis för fotbollsälskare!! Laget var för övrigt i Ludvika på ett 14 dagars träningsläger 1985 och hade Brunnsvik som bas. Håkan minns:
–Vi tränade tre pass om dagen utan en enda dags vila!

Han är uppvuxen ett stenkast från klassiska Hillängens IP i Ludvika. Redan som sexåring var han med i IFK Ludvikas kvartersserier. Självklart längst fram på barriärerna.

PÅ TOPP
– Jag har alltid gillat att spela på topp och göra mål, inflikar Håkan.
Och mål det har han sannerligen producerat i parti och minut.

Efter övergång till rivalen Ludvika FfI 1973 debuterade han 15 år(!) gammal i division 3 mot Sandvikens AIK. Det blev succé direkt seger 5–2 och Sandberg tvåmålsskytt.

Men det var väl först året senare som jag blev helt ordinarie och 1976 bestämde jag mig för Örebro SK. 18 år gammal blev det självklart succé för de svartvita skomakarna. När klubben rasade ned i dåvarande tvåan var det sedan till stor del ”den store längst fram” som såg till att ÖSK snabbt återkom till allsvenskan. Han vann skytteligan i tvåan överlägset. Även stor­klubbarna hade nu på allvar fått upp ögonen för den gänglige masen.

När ”Svennis” Eriksson sedan ringde från IFK Göteborg hade han svårt att tacka nej. På den tiden ville alla till blåvitt och jag kom ju i ett perfekt läge till ett kanongäng Gjorde 28 allsvenska mål på 2,5 säsong. Ett UEFA-cupguld och 3 SM-guld blev det liksom landskampsdebut. Finalen i Hamburg finns liksom alltid i mitt inre. Ingenting kan slå detta !

MÅLADE PÅ ZOFF

Håkan Sandberg
Matchhjälte vid EM-kval mot Italien på Ullevi

EM-kvalmatchen mot Italien på Ullevi 1983 är även det ett extra starkt minne. När Håkan gick högst upp i en luftduell mot målvaktsikonen Dino Zoff och gjorde 2–0, vrålade närmare 50 000 åskådare ut sin lycka. Det blev totalt 16 A-landskamper samt massor av J- och U-landskamper innan karriären var över.
Under de kommande blev det tränaruppdrag i Holma­lund, Elfsborg, IFK Göteborgs U-lag, Tromsö och Fredrikstad i Norge, Paralimnos Cypern, Norrby, Elfsborg J, Ytterby och Utsikten.

Största minnet är självklart när Tromsö slog Chelsea med 3–2 i Cupvinnar­cupen. Nästan lika stort som när vi i AEK Aten slog Real Madrid med 1–0 inför 80 000 åskådare på Olympiastadion!!

Håkan minns att klubbens president kastade buntar av drachmer till spelarna i vild glädje!
– Vilken höjdare. Vi föll 0–5 i returen men det behöver vi ju inte tala om!!
Efter hemkomsten från Grekland blev det två säsonger med GIF Sundsvall i allsvenskan 88–89.

 

AGENT SANDBERG
Efter den aktiva tiden har Håkan arbetat som ordförande i Spelarföreningen och arbetat som agent för ett stort antal spelare. Var även expert vid fotbollslandskamper för TV-sporten 1990–1991 innan en viss ”Svennis” tog över rollen.

– Arbetade 17 år för en juristf­irma i Göteborg men i fjol slutade jag och började eget. Hjälper agenter med fotbollsjuridik, håller föreläsningar och utbildningar. Inte minst för de som ska växa in i sportchefsroller. Är även coach för IFK:s legendarer och spelar matcher för välgörande ändamål.

Tillsammans med hustrun Anette och 32 års äktenskap i fotbollens tecken, har paret barnen Michaela, 32 och Oskar 25.
– Håkan är mycket tacksam för vad livet har givit honom med fotbollen. Trots att han inte varit bosatt i Dalom på 43 år så är Ludvika alltid ”hemma” för honom!

Hillängen är liksom min vagga och jag har ju mor och systrar och massor av kompisar kvar där hemma!!

Text: HARALD LOHSE

Knapp, skrolla upp