Toppfält: innehåll
Mattias Från Ludvika Spelade I Fyra Allsvenska Klubbar

Mattias från Ludvika spelade i fyra allsvenska klubbar

Matchhjälte. Mattias
Östberg har just nickat in
3–2-målet mot Malmö FF på Stockholms Stadion 2012. Inte alls märkligt att han sedan fick pryda matchprogrammet!

STOCKHOLM/LUDVIKA
Vid sju tillfällen kvalspelade han i sju olika lag i fotboll. Vid alla sju tillfällen slutade det positivt!! En riktig lyckobringare med andra ord. Mattias Östberg, 42, från Ludvika är även unik på ett annat sätt. Han har spelat i fyra allsvenska klubbar under karriären.

Att få spela i en allsvensk klubb är stort men att få spela i fyra är ytterst få förunnat! Ingen annan i Dalarna kan sätta detta på visitkortet!
– Självklart är jag mycket stolt och glad över att jag fått chansen, konstaterar Mattias glatt!!
I tur och ordning representerade Östberg; IFK Norrköping, GAIS, Häcken och Djurgården i högsta serien. Han spelade 209 matcher i allsvenskan.
Dessutom fick Ludvika FK, Brage, moderklubben Östansbo och avslutningsvis Hanviken glädjen av Mattias stora kunnande och tjänster.

NÄRA PROFFSKONTRAKT
Det kunde även ha blivit proffsspel i engelska Stoke City 2001.
– En mycket märklig historia, minns han. Min agent hade egentligen fixat norska topplaget Molde FK till mig. Det sprack dock i sista stund och då dök just Stoke upp i bilden.
– Jag fick provspela och allt såg bra ut. Problemet var bara att klubbens manager hade sin son med i min tilltänkta position och då fick jag kliva av.
Motgången Stoke skulle bli än värre för Mattias. Enligt då gällande regler fick ingen representera mer än en klubb i det så kallade transfer­fönstret. Jag hade spelat för Norrköping och nu räknade UEFA även matchen i Stoke som en övergång och konsekvensen blev att Östberg blev stängd i sex månader.

BRAGE NÄSTA
I det läget riktades hans blickar till Brage där det blev tre och en halv säsong på Domnars­vallen.
– Jag hade väldigt fina år i klubben och detta blev också en vändning för mig som spelare. Ytter- och inner mittfält hade alltid varit min position i spelet.
– När vi fick en spelare utvisad flyttade dåvarande tränaren Berndt Ljung ned mig som mittback och där blev jag kvar resten av karriären, skrattar Mattias!

GERHARDSSON BÄST
De allsvenska klubbarna fick ånyo upp ögonen för den kraftfulle mannen från Ludvika. Nu var det GAIS i Göteborg. Den treåriga sejouren slutade med att ”Makrillarna” tog steget upp i allsvenskan!
Konkurrenterna på Hisingen, BK Häcken, ville nu ha honom i sitt led och så blev det under 4,5 säsonger.
– En jättefin klubb och där hade jag nog min bäste tränare under alla år. Peter Gerhardsson kunde verkligen få ut allt av sina spelare.
– Förstår att det går bra för honom i damlandslaget!
Målvaktstränaren Mats Johansson har idel lovord om Mattias:
– En fantastiskt hängiven och lojal spelare. Han gav verkligen allt för fotbollen. Som lagkapten i Häcken hade han allt det bästa både på och utanför planen, berömmer Johansson.
Den sista stationen på högsta nivå blev sedan Djurgården. Ömsom vin och ömsom vatten för laget men där Mattias enligt utsago även fick uppleva sitt största ögonblick.
– Vi låg sist i allsvenskan med ett par fjuttiga poäng efter nio omgångar. Mötte Malmö på Stadion som ledde serien. Trots underläge 0–1 och 1–2 vände vi till 3–2 sedan jag fick glädjen att nicka in segermålet. Vi lyckades även hänga kvar efter kval.

FILIPSTAD EN GLÄDJESTUND
En annan av många glädjestunder under sin karriär inträffade i Filipstad med Ludvika FK redan 1996. I en direkt avgörande match om kontraktet vann LFK med 4-3 och Östberg gjorde två av målen.
– Efter detta hade jag två oförglömliga år med Ludvika. Först den sensationella seriesegern i tvåan och visiten i norrettan.
– Vi gjorde flera kanonmatcher och körde över GIF Sundsvall, Degerfors och Umeå. Tyvärr var vi inte lika starka på bortaplan. Men ändå det var ett minne för livet. Synd bara att det har gått så snabbt utför med fotbollen i Ludvika!
Nu hade den gamle storspelaren Holger Nyman fått upp ögonen för Mattias Östberg. Det tog inte lång tid innan kontraktet med IFK Norrköping på påskrivet 1999!!
Efter detta rullade det på med över 200 matcher i de fyra nämnda klubbarna! På frågan om vilken som är den bäste spelare han mött under åren kommer svaret snabb:
– ”Henke” Larsson i Helsingborg! Han kunde allt med en boll och var oerhört smart!
Hanviken på Tyresö blev ändstationen under åren 2015–2018.
– Fick glädjen att vara med som spelande tränare att ta upp laget från fyran till trean. Det var stort, understryker 42-åringen.
Han kombinerade detta med sitt arbete som fastighetsmäklare på Tyresö.
I fjol spelade han sin sista match och nu riktar han all sin kraft på tre spelande barn i klubben.
Döttrarna Filippa, 16, Lilly, 9, samt sonen Noa, 13, har en store förebild att se upp till!
Text: HARALD LOHSE

Mattias Östbergs klubbar

  • –94 Östansbo
  • 95–98 Ludvika FK
  • 99–01 IFK Norrköping
  • 02–05 IK Brage
  • 05–08 GAIS
  • 08–12 BK Häcken
  • 12–14 Djurgården
  • 15–18 Hanviken
Knapp, skrolla upp