Toppfält: innehåll
Idre Fjäll Har Idrotten I Generna – Både Vinter Och Sommar

Idre Fjäll har idrotten i generna – både vinter och sommar

Tove Alexandersson har sedan många år ett samarbete med Idre Fjäll och tränar regelbundet på fjället.

Idre Fjäll firade nyligen 50 år och i backar och skidspår ligger fortfarande snön djup och inbjudande trots att lifthjulen slutat snurra. Nu snurrar istället en sommarsäsong full av idrottsaktiviteter igång.

Tommy Halvarsson är ny i rollen som marknadsansvarig och lutar sig mot Peter Rex, mannen med det stora idrottshjärtat på Idre fjäll och försäljningsansvarig på Idre Fjäll.
– Alpin skidåkning handlar om att röra sig och här handlar det mesta om rörelse, säger Tommy Halvarsson, som flyttat hem till Idre efter tio år i Stockholm.
Tommy får löpande start med en lång rad idrottsevenemang som är inbokade i sommar på fjället och i byn.

Tommy Halvarsson och Peter Rex på Idre Fjäll.

– De gäster vi har på Idre Fjäll, vinter som sommar, är aktiva människor som vill röra på sig, säger Tommy.
Själv var han en tuff spelare i Idre-Särnas fotbollslag i många år och likaså med under de år som Idre hade ett eget innebandylag. Med stolthet avslöjar Tommy att han var med och besegrade Moras innebandyjuniorer som något år senare blev bäst i Sverige.
– Nu ska det våras för innebandyn här på Idre Fjäll igen, lovar Peter Rex.
1995 var Peter, med rötterna i handbollsstaden Halmstad, med och startade Idre Fjälls handbollsskola. Något som sedan fyllt Idre Fjäll med handbollsspelare under en intensiv sommarvecka varje sommar.
– Nu gör vi en likadan satsning på innebandy tillsammans med KAIS Mora, berättar

2003 arrangerade Idre Fjäll total-SM. Per Elofsson och Mattias Fredriksson i kamp i en duell där Mattias segrade.

Peter Rex.
Redan i augusti lanserar KAIS Mora och Idre Fjäll innebandyskolan för ungdomar födda 2006–2008.
– Det blir samma upplägg som med handbollsskolan, men med KAIS Moras suveräna innebandydamer som instruktörer och vid sidan om innebandy också aktiviteter för både deltagarna, men också deras anhöriga.

Ny Fjällmara och längdtävling i juli
En nyhet räcker inte för Idre Fjäll och i sommar är det också premiär för 2XU Idre Fjällmaraton, med tre lopp över tre olika distanser, 12 km, 28 km och 45 km.
Ordet maraton borde nog ersättas av utmaning, för en mara är 42 km slät löpning. Idre Fjällmaraton handlar om 45 km med 1400 meters höjdmeter över tre fjäll, inklusive Städjan.

David Andersson lanserar i sommar 2XU Idre Fjällmaraton.

– Vi har 1000 löpare som max och vi är snart där, det har varit ett överraskande stort intresse, säger David Andersson, som arrangerar Idre Fjällmaraton.
– Det roliga är att vi faktiskt har fler damer än herrar anmälda i nuläget.
David betonar att det framförallt är motionärer som lockas av kombinationen utmaning och naturupplevelse som anmält sig.
Men bland de anmälda finns det flera tunga namn som orienterarna Tove Alexandersson och Karoline Ohlsson.
– Det ska bli jättespännande med både innebandyskolan och Fjällmaran och det blir ett spännande komplement till våra traditionella sommaraktiviteter med handbollsskola och Kart-Bosses Idrevecka i orientering.
En ny sommarsatsning blir också en längdskidtävling den 12 juli i samband med Idre Yran.
När Idre Yran gör en nystart så lovade stiftelsens ordförande Tomas Ringsby att Idre Fjäll skulle stötta arrangemanget. Ett villkor var dock att en snöaktivitet skulle ingå och så blir det. En längdtävling på sparad snö i Idre blir det därför i sommar med en rad etablerade åkare på startlinjen.
– Vi har avtal med både skidförbundet och klubbar samt enskilda åkare och med dem jobbar vi nu för att få bästa tänkbara startfält, säger Peter.

50 år i rörelse
Idre Fjäll öppnades för 50 år sedan och har sedan dess varit en anläggning fylld av rörelse och aktiviteter.
– Vi har idrott och aktiviteter i anläggningens DNA, beskriver Tommy.
– Tittar man på de gamla bilderna som minne rom de 50 år som gått,så ser man att redan de första sommarsäsongerna så var träning en stor del av aktiviteterna här på Idre Fjäll, säger Peter.
Vintern må vara över, även om snön fortfarande ligger djup. Snart återvänder skidlandslagen för att sommarträna på Idre Fjäll men det är något som sommarens många andra besökare också passar på att göra.
– Det ligger i tiden att träna och här gör man det i en ren och fantastisk miljö, säger Tommy.
– Sedan går det inte att bortse från att det är så otroligt roligt att få jobba med idrottsaktiva, både på elitnivå såväl som bredd, säger Peter Rex.
Innebandy, orientering, traillöpning och mycket mer, kvar är i stort sett bara ett cykellopp men är det något som det satsas på så är det just cykel och ridsport på Idre Fjäll.

Text och foto: Nisse Schmidt

Knapp, skrolla upp