Toppfält: innehåll
Isak I Fyra Klubbar Samma år:  – Jag Har Världens  Bästa Jobb

Isak i fyra klubbar samma år: – Jag har världens bästa jobb

MORA
”Ring så spelar vi” är ett av våra mest populära radioprogram, i många år med Hasse Tellemar som programledare
Målvakten Isak Wallin i Mora IK kunde förra säsongen ge ut en egen variant. ”Ring så spelar jag”.

Han representerade nämligen samma säsong fyra klubbar. Mora IK, Färjestads BK, Malmö Redhawks och Södertälje SK. Säsongen innan var han utlånad till Modo.
Innan dess spelade han för Modo Hockey och var där en kort tid utlånad till Sollefteå.
Sånt här kanske händer spelare som varit med i tio-femton år.
Isak Wallin? Han är 21 år.
– Det som hände förra säsongen med alla klubbar jag skickades till kan jag skratta åt idag. Synd att jag inte sparade de olika matchtröjorna. Det är kul minnen, att se hur olika klubbar fungerar. Exempelvis hur professionellt det var i Färjestad.
– Men då var det inte så mycket att skratta åt. Jag tänkte, vill inte Mora ha mig? Speciellt i Södertälje där jag fick spela de första två matcherna, men sedan satt på bänken.
Eller om det blev på läktaren.

BODDE PÅ HOTELL
– Jag bodde på hotell i Södertälje i flera månader, och det blev ett enformigt liv. Jag tyckte att det kunde väl vara lika bra att vara i Mora och träna med det lag jag tillhör.
För Isak Wallin är något så ovanligt som en äkta moring i Mora IK.
Ja, de är två stycken. Isak och Thomas Skogs i ordinarie A-truppen. Men så här ser ishockeyn ut idag. I de flesta klubbar.
Leksand har inte en enda spelare i truppen med Leksands IF som moderklubb. Jo, Marcus Karlberg som återvänt från AIK efter en kort sejour. Men får svårt att platsa.
– Men förra säsongen hade vi fjorton importer i Mora. Alla genomgångar med tränarna gick på engelska. Det behöver vi inte ha i år (bara två nordamerikanska spelare) påpekar Isak.

EN ÄKTA MORING
Som känner att nu är han hemma på riktigt. Han delar på målvaktsspaden med 19-årige Olof Lindblom, ny från Djurgården. Som kan försvinna flera matcher kring nyår, eftersom han kan bli aktuell till JVM. Då blir Isak ännu mera värdefull.
– Jag trivs oerhört bra nu. Jag har världens bästa jobb, säger Isak. Jag bor på gångavstånd till hallen, jag behöver inte kliva upp i svinottan utan kan sova ut. Och så har jag mitt jobb här i ishallen. Och jag har kunnat försörja mig på det här jobbet i ett par års tid.

Ni kan vara säkra på att Mora IK kommer att vårda noga sin unge målvakt.
Han beskrivs av sin målvaktstränare Peter Iversen som en målvakt med snabb rörlighet i fötter och händer, snabb med plockhandsken och ser uppkomna situationer väl.
– Jag måste ju uppväga att jag inte är så stor som många målvakter (Isak mäter 1.80 och väger 75 kilo).

Det är ett utsatt jobb att vara målvakt. Kritiken kan bli hård vid motgång, eller hur? Sånt klarar jag eftersom jag spelat för Modo (bland annat 18 raka matcher i A-laget). Är det någonstans man får veta att man lever så är det i Örnsköldsvik. Går det dåligt nån match, då tycker e n del supportrar att hela laget borde bytas ut. Men jag hade en bra tid i Modo, flyttade upp då jag bara var 16 år och gick hockeygymnasiet i Ö-vik.

I Modo delade Mora-Isak spaden med Leksingen Erik Hanses som fortfarande finns i klubben.

Varför har då Isak skickats iväg till andra klubbar. Det är givetvis för att han skulle få speltid och de aktuella klubbarna hade skador och snabbt ville hitta lösningar.
I Mora förra säsongen fanns Mathias Engstrand och Janne Juvonen. Engstrand blev skadad, men kom tillbaka och då blev Isak överflödig. Men så här ser det ut i många klubbar.

Isak Wallin har en strålande ungdomstid.. Representerade Sverige i U16 (för Mora IK) i U17, i U18, i U19, i U20 (alla för Modo) och har ett JSM-guld med Modo.
Han hade förra säsongen en förfrågan från en tysk klubb, men tackade nej.

STÖRRE KLUBBAR
– Jag är fortfarande ung, och jag vill etablera mig i Mora först. Men mitt kontrakt går ut efter säsongen och jag har en bra agent i förre Hammarby­målvakten Jocke Persson.
Men drömmen finns förstås hos mig som hos många andra, att få spela i större klubbar, i större serier.

Kanske tänker han på förre Moramålvakten Lasse Johansson som fick stå åt sidan i Mora IK och hamnade istället i Västerås och sedan i Frölunda där han korades som SHL:s bäste målvakt. Hamnade i NHL-laget Chicago Black Hawks farmarlag vid 29 års ålder och är numera etablerad i ryska legendomspunna CSKA, Moskva, Och miljonernas tickar in.

Det du Isak Wallin. Det är alltid tillåtet att drömma.

Text: STELLAN KVÄRRE
Illustration: HANS JAX

Knapp, skrolla upp