Toppfält: innehåll
Kjell Lyfter Hela  Dala-Järna

Kjell lyfter hela Dala-Järna

DALA-JÄRNA. Det finns många eldsjälar i Dalarnas idrottsliv men frågan är om någon lyfter högre än Kjell Dalsheim. Tacka för det när det finns en hel flygklubb några minuter från Kjells hem i Dala-Järna..

Västerdalarnas Flyg- klubb bildades 1936 och nio år senare byggdes flygplatsen.
 –Det gör att jag och många i bygden alltid sett och haft flygplan runt oss, säger Kjell.
 För hans del kom han in i verksamheten redan 1969.
 –Det började med modellflygplan och sedan blev jag snabbt byggledare.
 1978 inleddes nästa karriär, då valdes Kjell till ordförande  i Västerdalarnas flygklubb och han är fortfarande med i styrelsen. 
 –Sedan började jag tävla 1985 och året därefter, när klubben skulle fylla 50 år, föreslog jag att vi åter skulle arrangera en flygfest.
 Resten är historia. Som förslagsställare vad gällde att väcka nytt liv i flygfesten som varit vilande i tio år, så landade uppdraget som ansvarig för flygfesten på honom.
Flygfesten har därefter blivit ett återkommande evenemang var tredje år, även om det nu dröjer ett år extra till nästa fest.
— Vi var tvungna att ta beslutet redan i höstas. Det krävs en hel del planering för en flygfest och osäkerheten med pandemin tvingade fram ett tidigt beslutet.
 Västerdalarnas flygklubb är en av Sveriges främsta när det gäller meriter, två världsmästare, Johan Gustafsson och Sebastian Jansson finns i klubben.
 Klubbens lag blev också Riksmästare 2020.
För att segelflyga måste man vara 14 år.
 –Vi har några killar som står ochs tampar och vill börja. Det är det som är det roliga med klubben när det kommer nya ungdomar, precis som de yngsta som börjar med modellflygning.

TRIVS I LUFTEN
I luften trivs Kjell men det gäller ju också att landa, helst där man startade.
 –Jag har landat på många åkrar. På SM är banorna så långa att det är få som tar sig runt, då gäller det att hitta den öppning på ett par hundra meter som behövs.
 –Vid ett SM landade jag på en åker och i ändan stod en bonde och vevade man armarna. Då tänkte jag att jag skulle få skäll, men när jag öppnade huven så ropade han bara ”Kom in så får du kaffe”.
En udda incident var när en kungsörn markerade revir.
 –Han låg bredvid och blängde på mig, sedan kom han bara som ett mörkt mål mot flygplanet och visade sin storlek.
 Kjells arbete med klubben berättar om en lång gemenskap med en växande klubb där det till och med finns en lekplats för barn intill klubbhuset.
 –Idag är vi 150-200 medlemmar. Det kommer folk från Stockholm och flyger. Antagligen kommer de hit för att vi är så trevliga, skrattar Kjell
 En lekplats utomhus och i hangarerna ryms fyra segelflygplan och tre motorflygplan.
 –Totalt finns här 18 flygplan med de privata planen inräknade.
 Termiken, uppvindarna, är bra runt flygfältet i Dala-Järna, ett flygfält som lockar många flygare från framförallt hela året. 
 Nu i sommar skulle flygfesten ha fyllt på klubbens kassa, men utan flygfest får Sport i Dalarnas eldsjälspris till Kjell Dalsheim bli ett litet bidrag till klubben, men framförallt en uppskattning till en sann eldsjäl.
  
Text och foto: NISSE SCHMIDT

Knapp, skrolla upp