Toppfält: innehåll
Satsning Värd Respekt

Satsning värd respekt

städning Vallens norra läktare
Emil Österberg, Roger Stavgart, Ulf Thiselius Eriksson, Per Aspman, Simon Brattlöf, handledare, gillar omväxlande arbete och här är det städning under Vallens norra läktare som gäller.

BORLÄNGE
Det handlar om värdighet. Det handlar om rätten och möjligheten till ett meningsfullt liv.
Kort och gott – att få finnas till och att ha något att göra.
– Grabbarna mår bra nu och närvaron är hög, säger Magnus Lindberg, handledare vid LSS (se faktaruta) dagligverksamhet i Borlänge.

Städning Båtstadbadet
Filip Mattsson, Jim Wiklund och Emil Svensson ser till så att det blir rent och fint vid Båtstabadet. Trion städar även vid Masenbadet, Dammyran, Långsjön, Uvbergsviken och Flatnanbadet.

Några av grabbarna är Jim Wiklund, Emil Svensson och Filip Mattsson. En trio försynta, oförargliga, snubbar med glimten i ögat. Redo att hugga in på vad saken än gäller då det kommer till alldagliga sysslor inom Borlänge kommuns fritidsenhet.

– Tidigare höll vi till på Cozmoz, men där blev det mer som att vara på en fritidsgård, berättar Lindberg och fortsätter:

– Efter ett ingående snack med grabbarna framkom det att de gärna ville ha ett arbete och någon form av vaktmästartjänst.

– Det sket sig med Tunabyggen men hos HSB fick vi hjälpa till med yttre fastighetsskötsel. Sedan ville fritidsenheten ha hjälp och där har vi varit sedan i april.

Jim Wiklund är en driven chaufför och rattar smidigt en stor traktor på Domnarvsvallen när »Sport i Dalarna« är på besök.

– Det är kul med blandade arbetsuppgifter. Men helst kör jag traktor då det är roligast, redogör Jim.
Emil Svensson lever högt på sin sköna och många gånger kluriga humor.

– Magistern (Magnus Lindberg) brukar skicka ut oss på uppdrag. Vi har kul tillsammans och ibland brukar det bli en del hyss som påminner en del om mina barndomshyss, berättar Emil och ler gott.
Kicki Widén, vaktmästare, Vallen:

Jim Wiklund och Magnus Lindberg
Jim Wiklund är en hejare på stora traktorfordon. Här tillsammans med handledaren Magnus Lindberg.

– Det har gått jättebra och vi har fått bra hjälp av grabbarna. De tycker det är roligt och det är skönt att vi har kunna gett dem ett meningsfullt arbete.

– En win-win-situation för alla som kanske kan utmynna i ett eget arbete i framtiden, kommenterar Widén.
Roger Lundin, enhetschef för kommunens anläggningar:

– Vi har dragit ned med fem tjänster inom fritidsenheten. Att vi nu har tagit hjälp av de här grabbarna för att utföra enklare arbetsuppgifter handlar inte om att ta någon annans arbete, understryker Lundin och utvecklar:

– Vi har tre lag med fyra till sex personer i respektive grupp, som är stationerade i Kvarnsveden, på Betesgatan och på Vallen. De gör det kanon och det ser bra ut vid våra olika anläggningar.

– Alla verkar ha roligt tillsammans och tonläget är verkligen bra. Den här ser jag som en lyckad satsning, understryker Roger Lundin.

Text och foto: PER-ÅKE GRANLUND

Knapp, skrolla upp