Toppfält: innehåll
Sören Hoppas På Ny Succésäsong

Sören hoppas på ny succésäsong

BORLÄNGE
Leksands IF svarade för en sagolik SHL-resa förra säsongen. Iskrigarna i Borlänge Hockey överraskade alla genom att ta sig till kvalserien till Allsvenskan. Dalahockeyn 2015/16 var hetare än på många år – håll med om det.

Sören Hortlund Borlänge Hockey
Sören Hortlund har vigt sitt liv åt ishockey. Hans skötebarn har varit Borlänge Hockey och i dag är föreningen starkare än på många år.

– Det ser bra ut även den här säsongen, säger BHF:s marknads- och ekonomiansvarige, Sören Hortlund och fortsätter:
– Årets spelartrupp har en hög kapacitet och spelarna är både passnings- och skridskoskickliga plus att de besitter en fin teknik.

BHF gick fram som en ångvält i fjol. Seger i grundserien och därefter seger i All­ettan, öppnade vägen fram till allsvenskt kval.

Kan vi förvänta oss en likadan resa den här säsongen?
– Inte mig emot, men det är inte så enkelt, som man kanske kan tro.
– Vi är i alla fall väl förberedda och spelarna har tränat ännu hårdare i år. Sommar­träningen har omfattats av fem gemensamma pass i veckan, något vi aldrig tidigare har gjort, redogör Hortlund.

Vad säger du om fjolårets succé?
– Den var riktigt bra och vi rider vidare på den positiva vågen. Intresset för klubben ökade lavinartat i fjol.
– Ta bara det här med sociala medel. Från att ha haft 200 följare har vi nu runt tretusen följare via facebook, twitter och instagram.
– En fantastisk utveckling och happening för en annan som sysslat med hockey i Borlänge sedan 1965, kommenterar Hortlund och skrattar gott.

Gav fjolårets säsong även extra klirr i kassan?
– Vi plussade i båda serierna, trots ökade kostnader. Kvalserien innebar en månads spel ytterligare plus en extra investering på 150 000 kronor för nya klubbor.
– Vår ekonomi är god. Fjolårets vinst blev drygt 300 000 kronor och vi är en av få klubbar med ett positivt eget kapital.

Hur stort eget kapital har ni?
– Runt 800 000 kronor, så vi har råd att göra något litet misstag.

Hur hög ambitionsnivå har ni? Är ni redo för en allsvensk satsning?
– Allsvenskan vete tusan. Men vi håller på att anpassa oss till en halvprofessionell värld, från att tidigare levt ihop under total idealism.
– För att vi ska kunna etablera oss i allsvenskan krävs att Leksand blir ett etablerat SHL-lag, som vi i vår tur kan utöva ett samarbete med.
– Men tills vidare fortsätter vi att jobba på ett litet annorlunda sätt. Vi satsar på unga killar och skapar en familjekänsla tillsammans med ordning och reda i. Bakom varje lag i föreningen finns en stor stab som stöttar och hjälper till.

BHF:s framfart i fjol, med publik- och ekonomisk succé, gav även sportsliga ringar på vattnet.
– Vårt koncept har vunnit gehör i Hockeysverige. Klubbar som bland annat Modo och Djurgården har ringt och erbjudit spelare att utvecklas hos oss.
– ”Horndal” (Mats Johansson, sportchef) sa inför säsongen att han hade kunna bytt ut hela laget, med anledning av alla spelare som hört av sig, berättar Sören Hortlund.

Att döma av årets fina serie­inledning av Hockey­ettan Västra, serieledare efter tio spelade omgångar, ser det ut som att fjolårets succé kan vara på väg att upprepa sig.

Text och foto: PER-ÅKE GRANLUND

Knapp, skrolla upp