Toppfält: innehåll
Sport Och Kultur I Förening

Sport och kultur i förening

ornäs triathlon
Området runt Ornässtugan lämpar sig väl även för sportaktiviteter, sommar- som vintertid.

ORNÄS
Vårsolen flödar över den mytomspunna halvön i Ösjön.
Välskötta Ornässtugan tornar upp sig. Och det går nästan att ta på Gustav Vasas ande.
Det här är svensk kulturhistoria alla förunnat.

Åsa Ehlis– Vårt kulturarv ska vi vårda. Och vi gör det bäst genom att använd oss av det, säger Åsa Ehlis, veksamhetschef för Ornässtugan och dess omgivningar.
Därmed är ribban lagd. I dag handlar inte allt på halvön om att vårda och förevisa Ornässtugan och återge spännande ögonblick med Gustav Vasa i centrum.
Åsa Ehlis vill mer.
– Då jag började jobbet 2014 var det »vasaspåret« allt handlade om. Men jag tyckte att vi behövde fler ben att stå på, berättar hon och fortsätter:
– Satsningen på eget café var nödvändig och har bidragit till att utveckla verksamheten ytterligare.
– Naturen i området är fantastisk och runtomkring Ornässtugan finns rätt element för fritidsaktiviteter. Och så har vi sjön som inbjuder till mycket aktiviteter.

Ornas-triathlon-vattenTillkomsten av Ornäs Triathlon var en innovation som föll väl ut. I augusti, i samband med Runn-dagarna, är det dags för femte upplagan.
– Henrik Josefsson, mannen bakom Tough Race i Dalsjö, som brinner för idrott och motion hjälpte oss igång. Därefter ringde jag folk inom Qwarnsveden Triathlon och de var på, erinrar sig Ehlis.

Ornäs Triathlon genomföres som sprintlopp och ingår i Dalacupen. I senior­klassen simmar man 400 meter, cyklar två mil och löper fem kilometer. I de yngre klasserna är grensträckorna kortare.
– Som mest har vi haft femtiotalet deltagare. Eliten brukar infinna sig, men vi vill ha fler motionärer till start, kommenterar hon.

Ösjön, fortfarande istäckt den 11 april, är en pärla också vintertid. De populära isbanorna lockar människor från alla håll och kanter.
– Skridskobanorna, som skötes i samarbete med Runn-is, är jättepoppis.
triathlon-loftet

Varför tror du att skridskosporten är så populär?
– Det är en billig och bra sport att utöva och så är det inga köer.
– Intresset bara ökar. Det pendlar folk ända från Mälar­dalsområdet för att testa våra banor. Och för att inte tala om alla holländare och tyskar som gästar.

En annan välbesökt happening är den årliga ljus­kvällen i månadsskiftet januari/februari.
– Det är en kul kväll på Ösjöns is, då vi söker full­månens mystik och fulla kraft, berättar Ehlis.

Nästa år är det 500 år sedan Gustav Vasa flydde från Ornässtugan för att undkomma den danska krigshären.
– Gustavs skidflykt från Mora mot Sälen var första Vasaloppet. På tal om blandningen av kulturhistoria och sportaktiviteter vid Ornässtugan, vitsar Åsa Ehlis och spricker upp i ett leende i vårsolen.

Text: PER-ÅKE GRANLUND
Foto: PRIVAT/ÅSA EHLIS

Knapp, skrolla upp