Toppfält: innehåll
Tretton Månader Kvar Till Premiärdopp

Tretton månader kvar till premiärdopp

  • Falun

Den 10 december 1972 invigdes Lugnets Idrottshall med simhall under pompa och ståt. En idrottsanläggning som gav positiva reaktioner över hela Europa.

Fyra hallar under samma tak kompletterat med två bassänger varav den ena är på 25 meter. Hur kan en kommen av Faluns storlek bygga en sådan pampig anläggning?
 Idag växer en ny stor anläggning upp på Lugnet. Faluns nya badhus börjar ta form och blir en gigantisk byggnad som sammankopplas med Sporthallen med en passage.
 Ett badhus som redan blivit ett referensobjekt runt om i riket. Många kommuner i vårt avlånga land byggde simhallar i början av 1970-talet och idag är det dags att bygga nytt eller modernisera.
 Falun har valt ett nybygge och för cirka en månad sedan var det halvtid efter starten i mars 2020. Om lite mer än ett år är det dags för premiärdopp.
 I bästa fall kan det bli dubbelfirande. Lugnet 50 år och premiärdopp samma dag skulle vara något alldeles extra.
 Dåtid, nutid och framtid på en och samma gång.
 Kanske 70-talets stora simstjärnor i Falu SS Bent och Anita Zarnowicki, Börje Holmberg, Anders Häggkvist och Sven von Holst finns på plats tillsammans med tränaren och badmästaren Sune Sandberg, liksom dagens stora stjärna Sara Junevik och några av morgondagens stjärnor. Varför inte premiärdopp tillsammans.
 Håller då bygget tidplanen?
Absolut. Utsidan är mer eller mindre klar. Det är målad betong med samma färg som cortenstål, som för övrigt pryder både hoppbacken och bågen över sporthallen, säger Anders Nordlund tf VD för Lugnet i Falun AB.
 Entrén sker mot skidstadion och entrésidan är ett stort pampigt glasparti. Väl inne i byggnaden väntar ett trapphus med en längre trappa med över 30 steg eller en hiss för 8 personer innan man bestiger badentrén på plan två. En entré som även innehåller ett café.
 När Sport i Dalarna är på besök pågår en febril verksamhet överallt i denna pampiga fyravåningsbyggnad.
 På vissa platser är byggnadsställningar rivna och den ena kakelplattan efter den andra sätts på plats.
Det är några hundratusen plattor som skall på plats, säger Anders.
 Familjebadet ligger närmast entrén. Aktivitets bassäng, strömkanal, barnbassäng och familjebastu ingår i menyn.
 Här finns det lekattraktioner, upplevelsedusch, bastu och plats för barnkalas och badtemperaturen ligger runt 30 grader, säger Cajsa Andersson, enhetschef.
 Familjebadet kommer att utsmyckas med diverse attraktioner som förknippas med Falun.
Vi vandrar vidare till en multibassäng för bland annat undervisning och babysim. En bassäng med höj- och sänkbar plattform och storleken är 12,5 x 6 meter.
 Samma storlek har bassäng nummer tre. En rehab bassäng som även den har en höj- och sänkbar plattform.
Största bassängen är tävlings- och träningsbassängen 25 x 21 meter med åtta eller tio tävlingsbanor. Plats för åskådare på mobila läktare och en balkong. Totalt rör det sig om plats för cirka 300 åskådare.
 Vi har valt att inte sätta upp permanenta läktare utan frigör ytor för våra dagliga gäster, säger fritidschef Tomas Jons.
 Totalt rör det sig om 1000 kvm vattenyta i nya badhuset och allt kan nyttjas samtidigt.
 Det finns omklädningsrum för dam, herr, mix, grupp och rehab.
 På första finns all teknik. Tekniska lösningar som ger låga drift- och förbrukningskostnader. Överskottsvärmen från Lugnets ishall återvinns till badhuset.
På våning fyra kan det bli en relaxavdelning om politiken så beslutar någon gång under november månad.
I nuläget har simhallen på Lugnet 12 anställda.
 –Vi räknar med att nyanställa 6-8 personer beroende på om det blir en relax eller inte, säger enhetschef Cajsa Andersson.
 Totalt kommer den årliga kostnaden för Falu Kommun att vara 15,5 miljoner.
 Ett badhus där alla skall känna sig välkomna.

Knapp, skrolla upp