Toppfält: innehåll
Trodde Vi Fått  En Gammal Stofil

Trodde vi fått en gammal stofil

Jax–MelinLEKSAND
Det var inte svårt för Hans Jax att välja motiv till det här numret av Sport i Dalarna.
Som gammal stjärna i Leksands IF (och Tre Kronor) vill han hylla succétränaren Roger Melin.

Jag vill illustrera hur allt vändes från den nattsvarta hösten då allt gick i baklås och ingen trodde på laget. Inget stämde, det var dåliga vibbar. Och målvakterna var heller inte bra.
Och plötsligt dyker en ny person upp och allt vänder. Från en regnig och mörk höst till en framtidstro. Fastän jag varit spelare tycker jag allt är så oförklarligt. Samma spelare, samma sorts tränare och så vänder det. Det måste ha suttit i huvudet på spelarna.

Din reaktion då Leksand bytte tränare till Roger Melin?
– Jag tänkte, skall Leksand nu anställa en gammal stofil som gjort sitt, skrattar Jax. Men så blev det inte. Roger Melin vände på skutan. Och nu lyckades allting.

Är du förvånad att Mora misslyckades i kvalet?
– Ja, egentligen. Mora hade ett bra lag. Men det är inte bara ett trycka på en knapp och säga att nu skall vi klara kvalet.

ETT MIRAKEL
Hur stort är Leksands vändning från bottenlag till att bli et SHL-lag. Jämför du med när Leksand vann sista matchen mot Modo och gick upp i SHL?
– Nej, jag jämför med miraklet vid OS i Lake Placid 1980 då de amerikanska collegekillarna besegrade storfavoriten Sovjet och vann OS-guld.

Hur var det på din tid som spelare i Leksand? Var det lättare för en tränare?
– Ja, vi hade i stort sett samma lag år efter år. Idag byts ju halva laget ut för varje säsong. Spelarna är som legodoldater som snabbt hittar nya klubbar. Och när det gick dåligt för oss, så skyllde man aldrig på tränaren. Det var vi spelare som fick ta kritiken.

Hans Jax har haft många namnkunniga kedjekamrater, började med Nisse Nilsson och Olle ”Mapa” Sjögren, sedan blev det Mats Åhlberg och Dan Söderström och så småningom Dan Labraaten och Kjell Brus.
Idel ädel hockeyadel.

FYRA SM-GULD
Hans Jax är en av fyra spelare som var med alla fyra guldåren på 70-talet med Leksands IF. De övriga tre är Mats Åhlberg, Dan Söderström och Roger ”Sotarn” Lindqvist. Tvillingarna Christer och Tommy Abrahamsson var med i tre av guldåren. De spelade i USA ett av guld­åren för LIF.

Beträffande Jax skeptiska syn om Melin som ersättare för Leif Carlsson delade han den förmodligen med flera. Har inte Melin gjort sitt? Roger Melin har varit tränare i så många herrans år. Här är listan: Enköping, RA 73, Väsby, Hammarby, Arlanda, Brynäs (som han gjorde till svenska mästare), Rögle, Linköping, Färjestad (där han fick sparken), Frölunda, AIK (som han tog upp i SHL), Linköping igen, AIK igen och Brynäs igen (fick sparken efter åtta matcher).

Men i Leksand gjorde han succé, precis som ”Perra” Jonsson gjort ett par år innan. Andra året blev inte bra för ”Perra” och Leksand. Roger Melin får visa att han klarar det tuffa andra året bättre. Men han är beredd. Har som ni förstår varit med om det mesta. Nu har han dessutom blivit en teckning i tidningen Sport i Dalarna. Bara en sån sak…

Text: STELLAN KVÄRRE

Knapp, skrolla upp