Toppfält: innehåll
Walter Världs- Mästare – Både  I Backe Och Längd

Walter världs- mästare – både i backe och längd

  • Falun

FALUN. Schweizaren, numera Falubon, Walter ­Steiner var på 70-talet en världens bästa backhoppare med många tunga meriter. I tio år ingick han i det schweiziska landslaget och tog bland annat silver vid OS i Sapporo 1972, VM guld i skidflygning 1972 och -77, och silver 1973. Han noterade totalseger i backhopparnas inofficiella världscupen 1973 och har då bland annat segrat i klassiska Holmenkollen.

Regissören Werner Herzog har gjort en dokumentärfilm om Walter, Die grosse Ekstase des Bildschnitzers Steiner”, en film om hans liv som backhoppare och träsnidare, en hantverkarkonst han också var mycket duktig med. Filmen hade premiär 1974, än idag kan han få kommentarer och frågor från personer som sett filmen.
På den tiden hoppade man med den gamla stilen där skidorna hölls ihop. Det var långt före Boklöv kom med V-stilen. Att det blev backhoppning var kanske något av en slump, i Schweiz var det alpint som gällde men eftersom föräldrarna inte köpte något liftkort till honom fick han trampa slalombacken upp för att kunna åka och när han sedan skulle åka ner fanns det alltid hopp att pröva färdigheterna i.

TRÄNARKARRIÄR
Efter den aktiva karriären blev han tränare men då det var stora motsättningar i schweizisk backhoppning flyttade han till USA och klubbtränare i Steamboat Springs och fick stora framgångar med sina hoppare.
Fyra år blev det i USA innan resan styrdes till Sverige. Han kom hit med benet i gips efter att han hade råkat ut för en olycka under arbete i en underbacke där det var vinddriven snö och 20 grader kallt.
Varför blev det egentligen Sverige och Falun? Han var här och tävlade vid för-VM 1973 och med två andra­placeringar, och han har alltid varit förtjust i naturen i Sverige och Norge. 1974 vid VM gick det tyvärr inte lika bra, han hamnade precis utanför pallen. Tävlande fortsatte sedan fyra år till innan han slutade han som aktiv.

HÄLSOMEDVETANDE
1988 kom han till Falun igen, nu för att praktisera på flera olika hälsohem.
Den tiden gav mersmak och efter utbildning till hälsokock i hemlandet återvände han till Falun för att jobba och på hälsohemmet Strandgården som kock och terapeut, men han var på fler hälsohem bland annat i Sollefteå. Samtidigt var Walter anställd som expert för hoppbackarna som skulle förberedas för VM 1993.
Tillsammans med Jachym Bulin arbetade de fram en noggrann plan för att säkerställa snösäkra och bra tävlingar. Backarna skulle vara i den nyaste profilen så de även i framtiden kan vara FIS-certifierade.
Men Walter tyckte inte man följde den planen och det var något som sedan blev avgörande när Falun fick VM 2015. Han kände inte för att ställa upp om det inte fanns en framtidstanke med VM-anläggningarna och träningsmöjligheter som en lönsam multifunktion för Faluborna och turister.

PÅ NYA SPÅR
Efter VM 1993 blev Walter kvar och gifte sig med en dalkulla. Tyvärr försämrades förutsättningarna för att driva hälsohem, bland annat höjdes momsen som gjorde att många hälsohem stängde. Walter fick börja med andra arbeten som snickare, slöjdlärare och till sist blev han hantverkare vid Svenska Kyrkan i Falun.
Vid 50 års ålder började han på allvar tävla med längdskidor och även där har han haft stora framgångar, både i fri stil och klassiskt, bland annat blev han världsmästare i 55-årsklassen vi tävlingar i Italien. Numera har han mera lokala längdtävlingar i sikte. Håller igång konditionen med rullskidor och många turer på landsvägscykeln. Gustafsturen på cykel med vännerna varje lördag hoppas han kunna hänga med på länge.

INTE BORTGLÖMD
Stora idrottshjältar glöms aldrig bort. Walters prestationer som backhoppare lever i högsta grad kvar hos schweizarna och han är också en uppskattad och hyllad person när han har deltagit i de idrottsgalor som arrangerats i Schweiz. Nästa år fyller han 70.
Text och foto: ERIC ”JOKKE” LUNDIN

Fotnot: FIS = Internationella Skidförbundet

Walter ­Steiner
Walter ­Steiner har bland annat ett OS-silver i backhoppning från Sapporo 1972 och VM-guld i skidflygning 1972 och 1977.
Knapp, skrolla upp