Toppfält: innehåll
Actic Gym Har Växt I Styrka

Actic gym har växt i styrka

  • Falun
Ida Fahlvik och Siri Simonsson Lindberg var absolut yngst den förmiddag Sport i Dalarnabesökte Actic i Falun.

FALUN
November 2008 invigdes gymmet Actic på Lugnet i Falun. Ett gym som flyttat en trappa upp, från en trång källarlokal till en stor, öppen lokal med panoramafönster mot Skidstadion och hoppbackarna.
Redan under 80-talet kom det första gymmet till Lugnet. Gamla brottningslokalen byggdes om till gym och det fanns kritiska röster till denna utveckling.

Med facit i hand kan man konstatera att då varande fritidschefen NilsOlof Sundin och Lugnet chefen Rune Jernberg var steget före sin tid.

Målet 2008 för Actic var 2000 medlemmar. Ett mål, som av vissa betraktades som en önskedröm.

FULL FART
– Idag har vi 2400 medlemmar och det är full fart från morgon till kväll, säger föreståndaren Eva
Forslund, som från och till varit med sedan öppningen.
– Vi har dessutom ett gym med 1400 medlemmar på Britsarvet. Sedan en tid tillbaka finns även Må Bättre under Actic paraply.
Sport i Dalarna besökte Actic en förmiddag mitt i veckan och det var full aktivitet i varje hörn av lokalen. Förmiddagen är seniorernas eldorado och deltagarna var en blandning av före detta elitidrottare till någon som just tagit de första

Även f d kommunalrådet Mats Dahlström kör gärna ett pass på Actic.

stapplande stegen in i gymmets värld. En sak var däremot gemensam. Skratten ekade i takt med flåset från ett pass på en cykel eller en press på en maskin.

SOCIAL SAMVARO
– Träning är viktigt, men frågan om inte den sociala samvaron är lika uppskattad, säger Eva och får medhåll av sin kollega Joakim Jackson, personlig tränare och utbildad på tränarprogrammet på Högskolan Dalarna. I en maskin svettades före detta basketspelaren och postiljonen Bengt Andersson.
– Jag spelade väl 500 basket­matcher innan basket­boomen slog till i Falun i mitten av 70-talet. I jobbet har jag med min cykel försett faluborna med post året om. Det finns inte ett trapphus i Falun som inte jag besökt, säger Bengt och skrattar. Efter pension la Bengt av med allt.
– Den fysiska statusen sjönk som en gråsten. Som tur var började jag på Gym för fyra år sedan och nu är man i trim igen, säger Bengt med ett stort leende. Minst tre gånger i veckan besöker han Lugnet och för hans del handlar det mest om träning i maskiner och då och då några frivikter. Annars är gruppaktiviteter oerhört populärt bland seniorerna.
– Idag har vi ett tiotal olika pass med allt från cirkelträning, spinning, yoga eller tabatapass, säger Eva.

TABATAPASS?
– Ett kortare intensivare pass på 30 minuter. Även seniorer har ont om tid och vill köra lite snabbare och effektiva pass. Gym är idag populärare än någonsin. Hela kroppen får sig en duvning minst tre gånger i veckan.

Gym är viktigt för före detta basketspelaren och postiljonen Bengt Andersson.

Många kombinerar gym­träningen med en daglig promenad. En undersökning för något år sedan visade att närmare var tredje falubo var medlemmar i ett gym. Och gymmen finns inte bara i centrala Falun. Orter som Svärdsjö, Enviken med flera har även gym.

Text och foto: PeO KARLSTRÖM

Bosse Lindberg, svensk mästare i bandy med Falu BS i början av 70-talet, och idag en flitig gäst på Lugnet.
Knapp, skrolla upp