Toppfält: innehåll
Britta Backlund — Sveriges Snabbaste Skidtjej

Britta Backlund — Sveriges snabbaste skidtjej

RÄTTVIK
Hur fort kan man åka på ett par skidor? Det vill Britta Backlund från Rättvik försöka finna ut.

Med VM-guld och världscupseger men framförallt ett nysatt svenskt rekord på 244,930 närmar sig Britta italienskan Valentina Greggios världsrekord på 247,083 km/tim.

Hon närmar sig också det svenska herrekordet som Christian Jansson satte 2017 när han åkte 248,105.

Herrarnas världsrekord är sattes i franska Vars i vintras när fransmannen Simon Belly nådde 255,50.

— Det måste finnas en gräns där någonstans som gör att man inte kan åka just så mycket fortare, fysikens lagar sätter begränsningar. Kanske är det möjligt att åka 260-270 km/tim, men inte mer, funderar Britta Backlund.

— Men jag skulle gärna vilja vara snabbare än herrarna, ler hon. 

Samtidigt som hon pratar hastigheter som få bilar kan nå, slickar en stor ko Brittas öra. Hennes arbetsmiljö är allt annat än de tvärbranta och långa alpbackarna där farter på 250  km/tim är möjliga.

Britta jobbar på Botans lantbruk i Stumsnäs strax norr om Vikarbyn.

— Jag mjölkar och ser till att korna kommer in i de nya mjölkrobotarna som nu installeras.

Som mjölkerska kan det vara tuffa dagar, men Britta njuter med de idisslande kossorna och den stillsamma miljön.

— En del av dem är rädda, men andra är nyfikna. En del går snällt och av sig själva in i de nya robotarna där de mjölkas, medan andra måste styras dit så de lär sig, säger Britta.

Botans lantbruk är rena motsatsen mot de skrämmande branta och långa backarna som är hennes andra ”arbetsplats”. Backar som krävs för att nå de högsta hastigheterna.

— Kan killarna åka 250 så vill jag också göra det. Nu blev det nästan en fyrtiofemma men jag får vara nöjd med en fyrtiofyra.

Britta syftar på hastigheterna 244 km/tim respektive 245 km/tim.

För Britta fattades det minsta tänkbara marginal för att hennes 244,930 skulle ha nått 245 km/tim. Sedan krävs det ytterligare drygt tre km/tim för att nå Christians svenska rekord.

Nära krasch blev rekord och guld

Att falla i en speedskibacke i hastigheter runt 200 km/tim eller högre, innebär brännskador av friktionen när åkaren glider på snön. 

— Jag har hållit mig på benen och bara kraschat en gång tidigare, men det var på träning i Idre och när jag skulle bromsa. Den gången tog det stopp när jag fastnade i säkerhetsnätet efter bromsplanen, så det var aldrig någon fara.

Men på VM höll det på att gå åt skogen för Britta. I näst sista åket innan det avslutande finalåket var kraschen nära. 

— Det var lite oroligt dagen innan jag satte rekordet. Jag lyfte huvudet något för att se timingen där hastigheten mäts. Det räckte för att jag skulle ta luft och satte mig på arschlet. I de hastigheterna vill man inte gärna hamna på baken eller ryggen och trilla, ler Britta.

Trots det kunde Britta samla ihop kroppen och hålla sig på benet.

— Jag var så nöjd med att kunna hålla mig på benen att jag trots missen skulle vara snabbast fanns inte på världskartan då, men det var jag. Den enda tanken jag hade just då var, shit jag överlevde!

Missödet resulterade i ett ömmande knä.

Dagen efter fanns det en del oro i kroppen och smärta i knät efter missen dagen innan. Dessutom handlade det om ett finalåk med start från högsta toppen med rekordchans och VM-medaljer på spel.

— Av oss som skulle starta var det bara jag som inte åkt från toppen tidigare, men efter som jag varit snabbast i näst sista åket fick jag starta sist, efter Valentina Greggio.

Konsten att åka så fort på ett par skidor handlar om teknik, mod, styrka och material. Det krävs också förutsättningar med bra väder och snö.

Bortsett från ett smärtande knä, fanns förutsättningarna för Britta att slå sitt eget rekord, men också Sanna Tidstrands 17 år gamla rekord.

—  Det var lite nervöst att stå på start men det gick bra, kanske inte det helt perfekta åket, lite fortare hade jag kunnat åka men jag kan inte annat än att vara nöjd.

Tacka för att Britta var nöjd med åket. VM-guld och nytt svenskt rekord 244,930. Därmed är Britta Sveriges snabbaste kvinna på skidor.

Började alpint

Vägen till rekordbacken i Vars började i rättviksbyn Dådran och gick via Vikarbyn dit familjen flyttade när Britta var fem år. 

— I Vikarbyn lärde jag känna Josefine Samuelsson. Hon är dotter till de som driver den här gården. Det var Josefine som lockade med mig på en slalomträning.

— Far min blev nog den som blev allra gladast över att jag ville börja med slalom och han stöttade mig helt och det var kul med alpint

— Jag var lite ojämn och blandade bra åk med mindre bra, men när jag åkte bra så var jag nog ganska duktig, säger Britta ödmjukt.

När Britta beskriver hemmabacken, Rättviksbacken så konstaterar hon att den inte är världens häftigaste.

— Men det är en bra backe där man lär sig finna farten och man får göra många åk.

En bra hemmabacke och en rad duktiga tränare och ledare är orsaken till att Rättvik haft alpina landslagsåkare vartenda år sedan 80-talet.

Speedskifamiljen

Vid 14 års ålder fick Britta chansen att testa speedski på ett ”prova-på-läger” i Orsa.

Det gick bra för min storebror Erik och mig och sedan vid SM på Idre Fjäll var jag för ung för att få vara med, så jag fick vara föråkare och åkte snabbare än de tävlande tjejerna.

Det fick intresset för speedski att öka och inte minst sparringen mot storebror Erik som vann världscupen totalt.

— Det gjorde han utan att vara med i landslaget. Min far och bror och jag var runt på allt. Sedan var tränarna i landslaget och alla ledare så goa, liksom alla andra åkare. Alla hjälpte varandra och jag kände att de verkligen engagerade sig i lilla mig, skrattar Britta.

Som landslagsåkare i speedskii blir man knappast rik. Prispengar räcker inte långt. Sponsorer och en förstående arbetsgivare som ger ledigt är nödvändigt för att få det hela att gå runt.

— Hade jag tävlat alpint med de här resultaten så hade jag blivit rik, ler Britta, som är en av Rättviks SLKs två landslagstjejer där Anna Swenn Larsson är den andra.

—  Anna är så duktig och värd sin framgång, berömmer Britta.

Två snabba rättvikstjejer som fostrats i Rättviksbacken.

Extrem utrustning

Korna påkallar hennes uppmärksamhet, men Britta berättar om de 240 cm långa skidorna som i stort sett bara har en tillverkare i Österrike. Stavarna som böjs för att passa kroppen handlar antingen om störtloppsstavar eller som i Brittas fall böjer hon dem efter en egen mall.

Hon fortsätter att berätta om hur hjälmen byggs och om den trånga latexdräkten.

— Hjälmen bygger vi själva, Mats Abrahamsson, en av åkarna bygger hjälmarna. för min del är sikten i hjälmen väldigt viktigt.

Till det kommer spoilers och ryggskydd.

— Spoilers bygger vi själva i frigolit. Om vi faller ska de gå sönder så vi inte skadas av dem. Att få till dem är ett himla meck.

Med utrustningen på plats och skidorna vallade så handlar det om 20 sekunders åkning utför en backe som är ungefär 850 meter lång med en fallhöjd på 495 meter. Lägg därtill att backen är riktigt brant.

— Inför ett åk försöker jag samla mig och koncentrera mig genom att bara andas. 

— Står man på toppen av Vars måste man var dum i huvudet om man inte är orolig när man står på start.

Då gäller det att ha gjort sitt spårval och vara observant på väderomslag som kan ske. Sedan är det bara att störta nedför backen och så fort som möjligt komma i fartposition och behålla den så att farten är den maximala när man kör genom timingen där hastigheten mäts.

— Det blir inte så många sekunders tävlingsåk en säsong med tanke på träning och resor, konstaterar Britta.

Sveriges snabbaste kvinna på skidor, Världscupsgrarinna och VM-guld. Onekligen en framgånsgrik säsong. Men när Britta själv får ranka sin största seger i karriären, så var det när hon en gång var snabbare än storebror Erik.

— Det här är en sport där kvinnor kan utmana män, ler Britta Backlund och har siktet inställt på att slå Christian Janssons svenska hastighetsrekord. 

Text och foto: NISSE SCHMIDT

Världsrekord, herrar: Simon Belly 255,50 km/tim, Vars 223

Världsrekord damer: Valentina Greggio 247,083, Vars 2017

Svenskt rekord herrar: Christian Jansson 248,105, Vars 2017

Svenskt rekord damer: Britta Backlund 244,930 Vars 2017

Tidigare världsrekord damer: Sanna Tidstrand 242,59 Les Arcs 26

Knapp, skrolla upp