Toppfält: innehåll
Fysiocenter Trycker På Gasen

Fysiocenter trycker på gasen

  • Falun

Den rådande pandemin och dess konsekvenser har väl inte undgått någon.
Förutom sjukvården har också många företagare och affärsidkare gått på knäna för att få ekonomin att gå runt genom att, till exempel, förändra sin verksamhet på olika sätt.

Lugnets Fysiocenter hade precis blivit klar med sin omfattande renovering och utbyte av träningsredskap, som de jobbat med under nästan ett år, när coronan slog till.
 –Ja, vi hade investerat en hel del, både ekonomiskt och tidsmässigt, var riktigt bra på gång och såg en kraftigt ökning i antalet besökare när pandemin kom i början av mars 2020, säger Per Olhans, som varit på Fysiocenter i över 18 år och sysslar med det mesta på firman; gymträning, kettlebells, personlig träning, laser, kostrådgivning, receptionsjobb, vaktmästeri, inköp och en hel del annat.

HÅRT SLAG
–Efter att vi haft rekordsiffror i början av året så dök det nästan rakt ner. Både för gymdelen, behandlingar och för sjukgymnasterna. Ett tag var vi nere på runt 20-30% mot vad vi hade motsvarande tid året innan. Det var ett hårt slag efter allt slit.
 Men efter att ha vidtagit, alla till buds, nödvändiga åtgärder så har de klarat att hålla igång verksamheten och ser nu ut att komma igenom krisen.
 –Ja, det har varit väldigt påfrestande. Många omförhandlingar och uppsägningar av avtal. Mera jobb internt och mindre utgifter på alla sätt för att få det att gå runt.
Hälsans hus
 –Våra sex sjukgymnaster har klart mera att göra nu efter sommaren även om det inte är samma tryck som det brukar vara. Tider går att få ganska omgående.
 Med start den 4:e oktober började en ersättare för läkaren, Mats Carlén, som gick i pension i fjol somras. Han heter Björn Lindström och har tidigare varit på vårdcentralen i Grycksbo.
Även två fotterapeuter installerar sig hos oss den 1 november. Andra typer av professioner är också på gång in i lokalerna. Vi har som mål att bli en form av hälsans hus dit man kan vända sig med alla möjliga typer av saker man vill ha hjälp med.

GYMMET
Gymmet går sakta uppåt igen.
 –Vi har sprit, tvål och papper överallt och det sköts väldigt bra. Vi har inte haft någon incident här sen utbrottet som lett till sjukdom, vad vi känner till. Vi har gymmet öppet mellan 05-24 varje dag, året om, så besöken sprids ut på längre tid, vilket innebär att sällan är många här samtidigt.
 Många av de äldre har tröttnat på att sitta hemma och har nu börjat träna igen när märkt att muskler och kondition gått ner kraftigt. Det kommer tillbaka några stycken varje dag nu och börjar återuppta träningen.
 –Det är i muskelmassan vi har lagren av antioxidanter, som motverkar sjukdomar. Så att gå ut och säga »gå inte på gym« blev helt fel och kontraproduktivt. Det man skulle sagt var; gå på gym, ät inte skräpmat, ta extra vitaminer och mineraler, försök gå ner i vikt och sluta röka om det är det du behöver.
 Ju bättre tränade vi är och mer muskelmassa vi har, desto mindre risk att drabbas av virus och bakterier. Träningen behöver nödvändigtvis inte vara på gym men ATT man tränar är det viktigaste. Men visst är det kul att folk börjar komma nu när vi gjort i ordning lokalerna, avslutar Per.

Text och foto: PeO KARLSTRÖM

Knapp, skrolla upp