Toppfält: innehåll
Leksands Ridklubb Klarade Coronan

Leksands Ridklubb klarade coronan

LEKSAND. Tvärstopp för barn- och ungdomsidrotten under coronan. Nej. För Leksands Ridklubb blev det tvärtom. – Vi har haft fulla grupper. Men drivit verksamheten med tuffa restriktioner, säger Emma Danielsson, ridskolechef i klubben.

Inga tävlingar runt om i landet och inga lokala klubbtävlingar. Det har varit det tråkiga med coronan, säger Emma. Men annars har vi haft fullt i grupperna på ridskolan. Vi har till och med sagt nej för att det inte funnits plats.
 Nej, ridklubben i Leksand har inte upplevt coronan som ett problem. Ridintresserade barn och undgomar stannar inte hemma vid datorerna. De vill komma ut. De vill träffa sina hästar. De vill rida.
 –Ja, så är det. Det är roligt att vi har kunnat hålla igång verksamheten. Vi har faktiskt sett ett uppsving för ridsporten under pandemin. Ungefär som golfen har gjort, säger Emma.
 –Vi har ett ridlekis med 15 deltagare där vi hade kunnat ta emot fler om det inte varit för coronan.
 Leksands Ridklubb har ett nytt ridhus sedan några år. Där har upp till 174 personer kunnat vara enligt FHM:s rekommendationer.
 –Där är luftigt och coronasäkert. I stallet har det varit tuffare. Där har vi fått begränsa antalet deltagare, berättar Emma. Sju deltagare har varit gränsen för varje ridgrupp.
 –Inga kompisar har fått följa med ryttarna. Inga far- eller morföräldrar. För att undvika trängsel har vi använt samma häst till flera ryttare för att slippa sadla om och skapa onödiga moment i stallet.
 Ridskolan vid Styrsjöbo strax utanför Leksand är populär. Rena ungdomsgården för alla som är aktiva i klubben.
 –Det kan man säga. Tyvärr har vi fått säga nej till ”efterhänget” som många gillar. Att var här många och hjälpa till i stallet har inte funkat under coronan. Det längtar vi tillbaka till när pandemin är över, säger Emma Danielsson.

Text och foto:
MATS RÖNNBLAD

RIDKSOLANS REGLER UNDER PANDEMIN:
• Personer med förkylnings- eller sjukdomssymptom får inte besöka anläggningen.
• Misstänker personalen att någon är sjuk har denne rätt att skicka hem personen.
• Max en medhjälpare per häst.
•Tvätta händerna noga och ofta.
• Håll avstånd till varandra. Tänk extra noga på detta i sadelkammaren, vid behov av hjälp och vid överlämning av häst till nästkommande ryttare.
• Undvik att använda köket/cafeterian om det inte är nödvändigt.
• Lämna anläggningen så snart du kan efter avslutad aktivitet.
• Undvik att komma onödigt lång tid innan din aktivitet.

Knapp, skrolla upp