Toppfält: innehåll
Magdalena –  En Frisk Fläkt  Som Siktar Högt

Magdalena – en frisk fläkt som siktar högt

FALUN
Magdalena Olsson har alltid varit en frisk fläkt i idrottens labyrinter. Som ung virvlade hon runt, testade och hade kul utan att resultatsnegla överhuvudtaget.
 –Som barn var jag väl inte direkt någon stjärna, upplyser hon. Utan tvärtom! Jag hamnade ofta i slutet av resultatlistorna. Men det spelade liksom ingen roll. För varje år tog jag hela tiden ett kliv uppåt. Sakteliga kravlade mig från botten mot toppen i listorna.

Och där – bland världens bästa orienterare – befinner sig 31-åriga Magdalena Olsson idag. 
 Det var inte förrän hon började på Mora skidgymnasium år 2006 med inriktning Skidorientering som karriären tog fart på allvar. Bland kreativa och inspirerande kompisar vidgades vyerna. Nu fanns sporrar som landslag och attraktiva Junior-VM tävlingar inom räckhåll och väl värda att satsa på. 
 Hon hade alltid tävlat för hemmaklubben Älvdalens IF OK, men i och med studierna i Mora skiftade hon till IFK Moras Idrottsallians blåvita tävlingsdress. 

JÄGMÄSTARE
Efter gymnasietiden utbildade hon sig till Jägmästare i Umeå. Flyttade till Falun för fyra år sedan tillsammans med framgångsrike orienteraren och sambon Andrey Lamov. Magdalena Olsson arbetar idag som regionchef vid Rundvirke Skog. 
 Både Magdalena och Andrey är idag sedan fem år tillbaka även aktiva inom Stora Tuna OK.
 –Det har ju varit en alldeles speciell säsong med Corona som ett svart tak över vår verksamhet. Insjuknade själv i Corona precis när EM skulle dra igång. Så jag missade hela tävlingen, tyvärr. Målsättningen var en topplacering i den totala världscupen. Förutsättningarna fanns i och med en tidigare andra placering. Men i och med att jag missat EM-tävlingarna återstod endast en: VM. Jag var i toppform och förväntningarna skyhöga. Då annekterade Ryssland Ukraina. Det blev en tuff och omtumlande tid. Under VM knep jag två silver – vilket var jättebra. Men jag hade outnyttjad ytterligare kraft i mig – jag förlorade guldet med 1 sekund!

UTVECKLING
Jag har känt att jag haft en stor utveckling sista åren, avslöjar Magdalena. Men – tyvärr – kommer jag nog att nödgas avböja vidare medverkan i landslaget från denna säsong. Jag har ett heltidsarbete som jag trivs med. Det blir svårt att avsätta den tid som krävs för exempelvis träningsläger i landslagets regi. Då vill jag inte uppehålla en sådan plats utan lämna över istället. 
 –Visst, det känns aningen tråkigt. Men jag kan å andra sidan optimera min träning. Renodla säsongerna. Satsa på det jag själv vill utan att det kolliderar.

TRÄNAR MED TOVE
Idag tränar Magdalena drygt 500 timmar om året – ofta tillsammans med kompisar som också arbetar heltid. Hon hårdkör regelbundet med Tove Alexandersson eller klubbtränar med Stora Tuna OK.
 –Vad som än händer kommer jag att satsa på idrott i flera år framöver – kanske med en paus här och där. Men ambitionen är att tävla på hög nivå även i fortsättningen. För jag är väldigt motiverad – framförallt på vanlig orientering. Och här blir jag bara bättre och bättre – både resultatmässigt och tekniskt. Känner att jag tar ordentliga kliv framåt i både vanlig OL och Skid-OL.

Text och foto: STAFFAN BJÖRKLUNDKnapp, skrolla upp