Toppfält: innehåll
Vad Sysslar Cykel-proffset  Marcus Ljungqvist Med Idag?

Vad sysslar cykel-proffset Marcus Ljungqvist med idag?

FALUN. Roddaren Lassi Karonen önskade i senaste numret veta vad förre proffscyklisten Marcus Ljungqvist sysslar med idag. Sport i Dalarna träffade 46-årige Marcus en förmiddag på hans arbetsplats. Håll till godo kära läsare här är Marcus anno 2021.

Jag och min fru Carina äger och driver idag butikerna Cykel & Längdspecialisten och Norrgården Inredning & Design här i Falun, säger Marcus.
 Vi träffar Marcus på Cykel & Längdspecialisten. En arbetsplats som för övrigt vimlar av idrottare – både aktiva idag och före detta. Världsmästaren på 30 km från 1982 i Holmenkollen Thomas ”Oljan” Eriksson är en. En annan är före detta hockeyspelaren Anders Lindgren från Ludvika och bakom disken och i verkstaden hittade vi ett par av Sveriges bästa och mest lovande MTB-cyklister Linn Gustafzzon och David Risberg.
 –Alla som jobbar här har någon beröring till idrotten. Vi är ett fantastiskt gäng och har verkligen roligt på jobbet. Vi är ett team som verkligen ställer upp för varandra och tillsammans försöker vi skapa en verksamhet och butik dit alla ska känna sig välkomna, säger Marcus.

FLERA SPORTER
Som ung utövade Marcus flera idrotter där fotboll och ishockey var dom större. Att hålla på med och testa flera idrotter i ung ålder är något Marcus tror är viktigt för utvecklingen.
 –Jag började cykla på allvar relativt sent. Jag var nog runt 17 som det blev full satsning på cykel i Falu CK. Mina träningskompisar var bland annat David Ranner och Jonas Håkansson, säger Marcus och minns tillbaka.
Men sedan gick det desto fortare både med cykeln och karriären. 1994 värvades han till stallet Team Isostar som senare blev Team Wirsbo. Landets främsta cyklister Patrick Serra och Michael ”Roddarn” Andersson blev kollegor.
 –Vi gjorde bra ifrån oss och Patriks internationella kontakter betydde mycket. Vi fick chansen att tävla i Europa och gjorde bra ifrån oss, säger Marcus.
 1998 gick flytten till Italien och starten för en proffskarriär i hela tolv säsonger.
 –Tänk vad man upplevt mycket. Jag har tävlat i hela världen, även om det mest handlat om Europa. Vem kunde drömma om detta när jag som 23-åring flyttade från Falun.
 De tre stora etapploppen Grand Tours, Tour de France, Giro d´Italia och Vuelta á Espana har han genomfört.
 –Inga topplaceringar sammanlagt men jag tror det blev nio Grand tours och jag bröt inte ett enda. Det är jag stolt över, säger Marcus.
Marcus var många gånger stallets hjälpryttare.
–Supportjobbet. Bevaka, köra in, skydda de bättre i laget och hela tiden vara på offensiven. Cykel är en vad vi kallar en individuell lagsport där det gäller att lyfta fram den som för dagen är bäst.
 Några av framgångarna är seger i Luxemburg runt 2002, seger i Paris – Camembert 2002, en 14:e plats vid OS i Aten och tre SM-guld i linjelopp. Fjärdeplatsen i linjeloppet vid VM 2005 är nog en av de största framgångarna.
 2009 avslutade han karriären med att bland annat bli svensk mästare i linjeloppet i Götene.
 Direkt startade en annan karriär som Sportdirektör för engelska Team Sky med stationering i Luxemburg framtill 2014. Flytt till Falun och instruktör på Dala Sport Academy och representant för några cykelmärken innan han köpte Cykel & Längdspecialisten.
 Hur har då pandemin påverkat sporthandeln?
 –Branschen har faktiskt fått ett lyft under pandemin. Jag lider med kompisar som jobbar inom restaurangnäringen. Vår utmaning är inte att sälja, utan snarare leveranser och tillgång på produkter. Vi tittar i nuläget på beställningar som i vissa fall ligger så långt borta som 2023. Idag flaggas det även för leveransproblem inom outdoor, säger Marcus.
 Att vara sporthandlare är mer än ett heltidsjobb. Blir det någon cykeltur idag?
 –Gubben borde cykla mer. Idag har det blivit lite andra prioriteringar. Det blir en hel del jobb samtidigt som vi försöker få ihop det så kallade livspusslet. Som säkert många känner igen sig i skrattar Marcus.
 Samma år som proffskarriären startade träffade han Carina och de har två söner Lucas och Isac. Marcus är hjälptränare i Isacs hockeylag och cyklar gärna med Lucas både i skogen och på landsvägen så ofta han kan.
Längtar du inte tillbaka till arenan?
 –Nog finns dom tankarna. Vi har också startat ett team – ML Sports Club – där i dag några av landets bättre MTB- och enduro cyklister finns med. Det skall vi utveckla ytterligare liksom affärsverksamheten på Cykel & Längdspecialisten. Vi har många planer och idéer där bland annat större närvaro på webben och fler events är något vi vill satsa mer på avslutar Marcus innan några kunder kommer in butiken.
Fotnot: Marcus har även skrivit boken ”Tour de France är ett jobb – Ett år ur mitt liv som professionell cyklist.

Text och foto:
PeO KARLSTRÖM

Knapp, skrolla upp