Toppfält: innehåll
Ellen Från Falun Satsar Hårt På Parasport

Ellen från Falun satsar hårt på parasport

FALUN
En gång skall jag bli som Jenny och Sanna Kallur – men i parasport, förkunnade Ellen Westling bestämt när hon som liten tös förväntansfullt sneglade på de båda framgångsrika förebilderna och lagkompisarna i Falu IK.
Och där är hon nu – 7 år senare och fyllda14.

Eller vad sägs om nytt svenskt rekord i längdhopp av den 21 december 2021 med 3.0 meter i paraklassen R3. Där slog hon det gamla rekordet med hela 15 centimeter. Och som om det inte var nog klämde hon till med tre guld på raken vid SM-tävlingar i Bollnäs under mars månad: 60 meter, 200 meter och längdhopp.
Inte undra på att Ellen i samma veva blev uttagen till landslagsträning i slutet av förra året

ÅRETS STIPENDIAT
Som pricken över i:et utsågs hon dessutom till ”Årets Ungdomsstipendiat 2021” av Dalarnas Parasportförbund.
 Men det var nog tack vare storasyrran Nora – aktiv i Falu IK – som Ellen kom att storsatsa på friidrott parasport. På läktaren tillsammans med mamma Linda följde Ellen storögt Noras framfart på banorna i friidrottshallen. Och det var där och då – 2014 och fyllda sex år – hon bestämde sig:
 –Det här vill jag också göra!
 Ellen föddes 16 veckor för tidigt och vägde endast 570 gram. Hon tillbringade sin första tid – sju veckor – på  Akademiska Sjukhuset i Uppsala och 13 veckor på Falu lasarett . När hon inledde sin idrottsliga karriär på löparbanorna och i längdhoppsgroparna var hon bara 6 år. Benen var förstärkta med skenor och balansen i otakt.

ENVIS OCH TAGGAD
–Visst har det blivit en del tårar och ilska under åren lopp, säger mamma Linda, men Ellen har alltid varit både envis och taggad. Och när det går bra, ja, då tutar hon bara på! Det är en ynnest att följa hennes fantastiska resa och få uppleva hur otroligt roligt hon tycker det är! Hon har alltid varit en kämpe och envis som få!
 Idag har Ellen inga benstöd. Balansen och koordinationen är super. Musklerna har stärkts av åratals träning och idag tränar hon fyra gånger i veckan i tvåtimmarspass.
 Ellens långsiktiga mål och framtida dröm är aktivt deltagande i Paralympiska sommarspelen. 
 Handikapp-OS, Paralympics eller Paralympiska spelen är parasportens motsvarighet till de olympiska spelen. Tävlingarna är enbart öppet för personer med funktionsnedsättning som rörelsenedsättning, synnedsättning eller utvecklingsstörning. Första sommarspelen hölls 1960 och premiär för vinterspelen 1976.

Text och foto:
STAFFAN BJÖRKLUND

Knapp, skrolla upp