Toppfält: innehåll
Tidningen Sport I Dalarna Firar 10 år

Tidningen Sport i Dalarna firar 10 år

DALARNA. Första numret kom ut i maj 2011, men då under namnet Sportmagasinet Dalarna.
 2016 bytte vi namn, och varför skall jag återkomma till.
 Tidningen har sitt ursprung i Falu tennisklubbs tidning Idrottsbladet. Med tennisklubbens ordförande Per Nyberg och Ove Fahlström i ledande roller.

Men 2011 var det dags för Sportmagasinet med Fahlström som ansvarig utgivare och med en redaktion bestående av Lillis och Jeanette Åkerblom, Sven-Erik Karlsson, Peo Karlström och Staffan Björklund.
 –Ove Fahlström ansvarade för annonsförsäljningen med hjälp av Håkan Rystedt och vi hade två samarbetspartner i Bertil Daniels och Torgny Mogren, berättar Jeanette. Ledaren i första numret skrevs av vår dåvarande landshövding Maria Norrfalk. Då var vi en redaktion på fem medarbetare, idag är vi 22.
 I första numret fanns bland annat en artikel om paret Åkerbloms döttrar Veronica och Camilla som tillsammans gått ned över 75 kilo(!). Vi har haft ett bra samarbete med Dalarnas Idrottsförbuund och i första numret fanns bland annat en intervju med Bengt Nybelius om idrottens betydelse med temat att du genom att vara aktiv inom idrotten kan stärkas också på andra områden. Som exempel presenterades orienteraren Jimmy Birklin som kombinerade sin idrottssatsning med studier. Det fanns också en artikel om att Leksands IF är mer än ett ishockeylag.
 Sedan har det rullat på och Lillis Åkerblom berättar

BRA GENSVAR
–Vi har fått ett fantastiskt gensvar av våra läsare. De uppskattar att vi tar upp lite annorlunda berättelser och inte följer i hjulspåren från lokala medier. Det är rätt så hög medelålder bland våra skribenter men det har inte varit någon nackdel. De har mycken erfarenhet och mycket att berätta.

IDROTTENS MÅNGFALD
– Speciellt uppskattat är berättelser om gamla idrottsstjärnor och klubbar hur livet ser it i dag. Och hur de minns de framgångsrika åren. Vi berättar om den lilla idrotten och den stora idrotten, om ungdom, om pensionärer. Ja en idrottens mångfald. Jag får flera samtal från läsare som önskar att vi kunde komma ut med fler nummer per år.
 –Vi har med tacksamhet tagit emot tips från våra läsare och vi hoppas givetvis på en fortsättning, säger Åkerblom.
OLIKA ORGANISATIONER
Sportmagasinet och senare Sport i Dalarna har delat ut pengar till olika organisationer. Det började med Riastugan i Falun och Borlänge som fick vardera 10.000 kronor och annat exempel är medel till de som bekämpar narkotikan i norra Dalarna. Senare bestämde sig redaktionen att belöna eldsjälar i olika föreningar. De fick pengar som de sedan fick dela ut till någon förening. Hittills har 17 eldsjälar och därmed 17 föreningar belönats med 170.000 kronor.
 –Jag uppskattar att vi från första numret och fram till det här jubileumsnumret har delat ut cirka 400.000 kronor sammanlagt. Allt för att utveckla idrotten i Dalarna berättar Jeanette Åkerblom.

NAMNBYTET
Hur var det då med namnbytet 2016 från Sportmagasinet till Sport i Dalarna?
 Jo på grund av olyckliga omständigheter, även vi drabbades av svindlerihärvan kring Carl Larssongården i Sundborn. Vårt kapital var borta men vi hade medel från annonser i det nummer som förhoppningsvis skulle komma. Vi klarade krisen.
Våra annonssäljare har genom åren gjort ett föredömligt arbete.
 Så tidningen överlevde, nu med nytt namn och med Bertil Daniels som ordförande och Rolf Hammar som vice ordförande, Håkan Rystedt som sekreterare, Lillis Åkerblom som redaktionschef och ansvarig utgivare samt Jeanette Åkerblom som kassör med en entusiastisk skara medarbetare
 Vi kör vidare med gott humör. I minst tio år till.

Text: STELLAN KVÄRRE
Foto: JEANETTE ÅKERBLOM

Knapp, skrolla upp